marți, 6 decembrie 2011

Oua ochiuri in apa

Cind fetele mele erau mici si nici nu puteau inca vorbi bine, un cuvint invatasera: ousor.
Repetat zilnic, pe un ton cersit cind le era foame, pe un ton sugubat cind le trebuia ceva bun, vesel cind intrebai ce le place.
Si cel mai mult le placea ousorul moale.
Imi amintesc si acum, rizind, pe mamaia greaca pazind ibricul sa fiarba ousorul moale si, de cite ori fierbea prea mult, necajindu-se ca nu i-a reusit, punea un alt ou la fiert.
Asa am gasit solutia ousorului fiert in apa.

Incredibil! Intr-un carton cu oua doar unul nu a avut doua galbenusuri. :D
 Intr-o tigaie teflonata puneam un deget de apa si apoi o asezam pe foc.
Inainte sa inceapa sa clocoteasca puneam incet oul (ouale) pe care il spargeam intr-un castronel inainte (si ca sa verificam cit de proaspat este dar si ca sa nu se imprastie in contactul brusc cu apa fiarta).
Cu lingura luam apa si acopeream galbenusul ca sa fiu sigura ca nu va ramine crud imprejur.
Cind era gata il scoteam pe farfurie cu lingura de spuma iar deasupra asezam doua - trei feliute de unt.

Ochiurile fierte in apa cu unt deasupra sint dietetice, usoare si agreate de oameni de toate virstele.

2 comentarii:

  1. Cu mancarea asta poti convinge si pe cineva care refuza sa manance orice altceva

    RăspundețiȘtergere
  2. In Cluj si probabil nu numai aceste oua se pun intr-un cuib de mamaliga, sub numele de mamaliga cu ochiuri romanesti. In untul topit se pune si putin piper macinat pt condimentare. In apa de fiert (se poate utiliza chiar apa mai multa -intr-o cratita de ex-) putin otet adaugat initial "strange" bine oul.

    Constantin

    RăspundețiȘtergere