joi, 12 septembrie 2013

Batoane de susan - susamlı çubuk

De multe ori imi amintesc ca, fiind copil de scoala, intr-o urbe  marcata - fie si numai prin pastrarea multor obiceiuri orientale - de anii numerosi in care a fost raia turceasca, zilnic ma intimpina la poarta scolii un batrin cu cosul lui de rachita plin de bunatati. Mere in zahar caramel, zahar candel, batoane de susan, nuga si halva de casa. Multe tentatii pentru un copil. Ca si braga pe care o vindea un bragagiu ce isi cara bidonul in spate ca pe un rucsac si care, cind clientul ii cerea paharul cu braga se apleca usor in fata deschizind robinetul si lasind sa curga in pahar zeama tulbure.
Cu gindul la acele vremuri, m-am apucat zilele trecute sa pregatesc, fara prea mare greutate, citeva batoane de susan, reusind sa produc, aproape din nimic, o tava plina.




Va trebuie:
- 200 ml apa
- 300 grame zahar tos
- zeama de la o jumatate de lamiie
- 250 grame susan


Se procedeaza astfel:
Se pun intr-un vas, pe foc, zaharul si apa, adaugindu-se si zeama de lamiie.


Se lasa sa fiarba pina ce siropul se leaga si, scazind, capata o culoare aurie.


Cind siropul caramelizat va avea consistenta mierii de albine se adauga toata cantitatea de susan amestecindu-se si se lasa sa mai dea doua - trei clocote impreuna.


Intr-o tava se pune hirtie de copt dupa care se rastoarna amestecul de susan si caramel uniformizindu-se cu o lingura cit e inca fierbinte.


Se lasa citeva minute sa se racoreasca apoi, cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa rece, portionam. Va trebui sa repetam operatia de citeva ori pentru ca amestecul fiind inca fluid are tendinta sa revina.


Eu am impartit susanul in benzi late si subtiri ca grosime.


Avind in vedere ca semintele de susan sint surse naturale de vitamine, nutrienti, minerale si lipide, acest desert poate fi oferit atit copiilor cit si adultilor, cu recomandarea de a fi consumat cu moderatie, totusi.


7 comentarii:

  1. Kira Kiralina, floare din gradina... ce frumoase trebuie sa fi fost acele lucruri simple care azi s-au irosit...

    RăspundețiȘtergere
  2. susanul se prajeste inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se prajeste inainte. Se foloseste exact in starea in care se cumpara la plic. Ca o recomandare: puteti folosi si putin mai mult de 250 grame susan pentru cantitatea de caramel pregatita, mai bune vor fi batoanele.

      Ștergere
  3. Hmmmmmm.....ce-mi mai plac mie batoanele astea !!!Minunate.
    Sti ce vreau sa te intreb? Hartia nu o ungi cu putin unt ? Nu se lipeste susanul de ea dupa ce s-a racit ?
    Te tzuc cu drag fata scumpa !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ar p-lace mult daca ai avea putin timp sa citesti aici:
    http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/09/multumiri.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa pofta mi-ai facut ca tre' sa dau fuga la magazin sa-mi cumpar.

    RăspundețiȘtergere