joi, 5 aprilie 2012

Fursecuri persane cu stafide - Keeshmeeshy Noon

Fursecuri persane cu stafide (Keeshmeeshy Noon) – un desert ce se prepara in mod traditional pentru a sarbatori Anul Nou Persan (prima zi de primavara) – dupa o reteta sanatoasa, numai cu ingrediente naturale, fara conservanti.
Cind timpul ne preseaza dar simtim nevoia unui desert pregatit in casa, aceste fursecuri sint varianta optima. Se prepara usor, fara prea mare bataie de cap, cu ingrediente la indemina, singura conditie fiind cheful.
Daca pregatiti o cantitate mai mare de fursecuri dar sinteti la dieta si nu le consumati imediat, nu va faceti griji. Datorita continutului ridicat de zahar al stafidelor acestea vor retine umezeala, pastrind astfel fursecurile proaspete mai multe zile. Avantaj dublu deci prin utilizarea stafidelor, avind in vedere faptul ca sint si o buna sursa de vitamine si fier. De preferat a se folosi stafide negre pentru ca obtinerea acestora nu implica procese chimice in comparatie cu cele aurii, care sint tratate in prealabil cu dioxid de sulf pentru a le mentine culoarea aurie si apoi uscate.



 Pentru a pregati aproximativ 30 de fursecuri ne trebuie:
- o ceasca de unt topit
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- 1 si 3/4 ceasca zahar pudra Dr Oetker
- 4 oua
- 2 cesti stafide de corint negre
- 2 si 1/3 cesti faina (250 gr)


Se topeste untul la bain-marie dupa care se amesteca cu zaharul pudra si cu cel vanilat.


In crema obtinuta se adauga apoi, rind pe rind, cele 4 oua, amestecind continuu pentru omogenizare.


Se incorporeaza si stafidele.


Se adauga si faina cernuta initial, nu toata odata ci cite putin, continuind sa amestecam pina obtinem un aluat cremos.




Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius.
Se pune hirtie de copt intr-o tava, apoi, cu o lingurita se pun gramajoare distantate, pentru ca in timp ce se coc, fursecurile se inmoaie iar gramajoarele se intind devenind plate.


Se introduce tava in cuptor si se coc aproximativ 15 minute, pina ce marginile vor capata o culoare usor maronie raminind aurii la mijloc.


Se lasa putin sa se racoreasca apoi se scot din tava.
Sint fragede, aromate, dulci fara exagerare, fine si foarte gustoase.
Pot fi un excelent "partener" de calatorie, ceva usor de rontait fara prea mare deranj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu