joi, 17 ianuarie 2013

Salata de icre de stiuca

Considerate o delicatesa culinara icrele se regasesc mai ales in meniurile meselor noastre de sarbatoare.
Nestapinind tehnica de preparare multe gospodine le ocolesc insa, considerindu-le o provocare riscanta.
De-a lungul timpului am intilnit diverse retete de preparare, incluzind gris, piine inmuiata ori pesmet, care nu fac decit sa altereze gustul fin si bogat al icrelor, transformindu-le intr-un amestec pastos, fainos, departe de valoarea reala.
Gramajoara de bobite perlate, albe, galbene, rosii sau negre, este bogata in vitamine (cantitati importante de vitamina A si D) si saruri minerale, proteine de cea mai buna calitate, fiind usor de digerat datorita continutului ridicat de apa.
Daca icrele de somon, de pastrav ori de sturioni se consuma nepreparate, fiind suficient un virf de cutit de unt intins pe un pesmet peste care se aseaza pretioasele bobite, icrele celorlalte specii de peste necesita preparare, incluzind o cantitate de ulei, zeama de lamiie si, poate, un strop de apa minerala.
Cu un pescar “meserias” in familie, mi s-a ivit de multe ori ocazia de a pregati o salata de icre, in timp capatind ceva experienta pe care imi doresc sa o impartasesc cu toti cei ce vor sa stie cum sa prepare o astfel de salata rapid, usor si cu rezultat sigur: salata de icre de stiuca.






Este important insa sa cunoastem citeva lucruri atunci cind ne hotarim sa consumam icre.
Intii, trebuie sa stim ca: icrele nu se consuma proaspete, adica imediat dupa ce au fost colectate.
De ce?
Pentru ca au un continut ridicat de grasimi nesaturate ce le face vulnerabile in prezenta oxigenului (lasate la temperatura camerei rincezesc imediat).
De aceea, imediat dupa culegere, se indeparteaza sacul in care se afla dupa care se presara sare, amestecindu-se usor. Se depoziteaza in frigider pentru citeva zile (3 – max. 7) intr-un borcan, acoperite cu putin ulei asa incit nici un bob sa nu ia contact cu aerul, sau, dupa ce au fost amestecate cu sare si puse in borcan se introduc in congelator, unde pot fi pastrate ceva mai multa vreme.
La preparare este recomandat sa adaugam zeama de lamiie, creind astfel un mediu acid ce va distruge orice bacterii.
Nu de la toate speciile de peste se consuma icrele.
Este bine de stiut ca somnul pitic, mreana si mihaltul produc icre cu efect toxic pentru om. Nu stint otravitoare – cum se spune, insa produc intoxicatii – nu foarte grave dar care produc ceva discomfort: greata, dureri de cap sau diaree.
Toate tipurile de icre se consuma totusi cu masura avind in vedere continutul ridicat de colesterol.
Cu toate recomandarile specialistilor pentru consumul icrelor, datorita continutului ridicat de nutrienti valorosi, ele se vor oferi cu prudenta copiilor si virstnicilor cu diverse afectiuni intrucit pot duce la dezvoltarea diverselor alergii, mai periculoase prin faptul ca necesita regim si tratament de lunga durata, sensibilizind organismul.

Reteta expusa se refera la pregatirea salatei de icre de stiuca si au fost necesare urmatoarele ingrediente:

- 2 linguri icre usor sarate de stiuca
- zeama de la 1/2 de lamiie

- un pahar ulei (vom tine aproape recipientul cu ulei in cazul in care salata mai cere adaugarea unei cantitati suplimentare) (exclus utilizarea uleiului de masline intrucit prin aroma sa pregnanta estompeaza sau chiar anuleaza gustul icrelor)
- o lingurita apa minerala

Procedam astfel:
Se pun icrele intr-un castron, adaugind de la inceput zeama de lamiie. 
Lasam 2 - 3 minute deoparte, asteptind ca sa se formeze baza acida ce indeparteaza pericolul existentei bacteriilor.

Turnam picatura cu picatura uleiul, amestecind continuu la vitexa mica a telurilor mixerului.

Compozitia va capata repede un aspect cremos, cu virfuri ferme. Este momentul sa adaugam lingurita de apa minerala care va face o reactie spumoasa albind amestecul. Vom continua sa adaugam picaturi de ulei pina ce amestecul cremos se va intari, fiind atit de legat incit va ramine prins in telurile mixerului necesitind scuturarea energica.

Se toaca marunt o ceapa mica, alba (nu se da pe razatoare intrucit va lasa apa) adaugindu-se cu miscari usoare in compozitie pentru omogenizare.

  • Se pregateste doar cantitatea de icre ce va putea fi consumata intr-un interval scurt de timp, evitind alterarea prin pastrarea indelungata.
Vom obtine o salata proaspata, hranitoare, sanatoasa. Un aperitiv delicat si gustos.
















***
SFAT UTIL:

Daca cumva compozitia se taie nu incercati sa o reparati adaugind piine inmuiata in lapte.
Alterati gustul inegalabil al preparatului simplu.
Procedati astfel:
Inainte de a incepe sa pregatiti reteta pastrati deoparte o lingurita de icre crude.
Cind observati ca salata s-a taiat (semn ca ati utilizat uleiul la o temperatura diferita de cea a icrelor - adica ati trecut la pregatirea lor imediat dupa ce le-ati scos din frigider), puneti intr-un alt vas icrele pastrate, adaugati doi stropi de zeama de lamiie dupa care incepeti sa luati cite o lingurita din compozitia "compromisa" adaugind-o peste icrele proaspete, fara insa sa mai adaugati ulei. Amestecind continuu veti observa in cel mai scurt timp ca salata se leaga.
Ati reusit!
Ati reparat-o fara a-i modifica gustul.

35 de comentarii:

  1. Vai de mine, icre!!!!!!! Si ce bine arata si nu am voie sa mananc ca sunt insarcinata!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga de tine!
      Imi pare rau ca te-am necajit.
      Iti doresc sa ai o sarcina usoara, o nastere fara probleme si un copil sanatos.
      Cit despre icre, vor mai fi si dupa ce vei naste.
      Pup!

      Ștergere
  2. Aoleu,ce bunatate aici la tine.Daca ai sti cat de mult imi plac,trebuie sa fac neaparat altfel mor de pofta!
    Dar mai bine aduc o paine maaaare si mananc de la tine!Ce spui,pot pooooot?
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu conditia sa fie o piine facuta de tine. :)
      Ca prea iti ies bine.
      Cu drag!

      Ștergere
  3. E grozava salata asta, si prezentarea la fel! Chiar mi-au placut informatiile de la inceputul postarii pentru ca sunt pe punctul de a face o salata de icre (m-am procopsit cu niste icre) si nu stiam cum se face :D Multumesc mult, o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata prezentare, iar salata cu siguranta un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Reteta e foarte buna.La mine nu s-au intarit chiar cum ma asteptam, dar am pus un pic de miez de paine muiat cu lapte si s-a rezolvat. Icrele de stiuca sunt oricum, un deliciu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Icrele de stiuca sunt delicioase, iar reteta respecta traditia: simplu si delicios! Le-am preparat azi si maine va trebui sa fac altele... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Important ....icrele si maioneza se fac cu ulei de floarea soarelui dublu rafinat....nu de prima presa sau de altceva....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil de asta nu s-au legat asa de bine. L-am facut cu ulei presat la rece. dar sunt delicioase.

      Ștergere
    2. Am gasit aceasta reteta in urma cu doi ani si sunt foarte multumita, chiar daca revin de fiecare data sa dau un ochi... nu de alta, dar sa nu gresesc ceva.
      Sotul meu fiind pescar, nu duc lipsa de icre de stiuca si, fiecare data, au iesit "ca in poze". Multumesc frumos!

      Ștergere
    3. Bună seara doamnă și eu și familia mea suntem înnebuniți după salată de icre mai ales că soțul meu este și el pescar și mi_a adus stiucă,,,, deci abia aștept să fac salata după rețetă dumneavoastră, mulțumesc!! Vă pup

      Ștergere
    4. Abia asteptept să fac salata de icre de stiucă suntem înnebuniți, chiar acuma am citit rețetă și mîine vreau să o prepar mulțumesc, doamnă vă pup!

      Ștergere
  8. Nu am facut niciodata icre de stiuca in rest de alte speci da imi ies ca la carte dar azi a prins sotu o stiuca si a avut icre asa ca am sa incerc nu e diferit fata de alte speci dar sper sa.mi iasa la fel multumim pentru explicati

    RăspundețiȘtergere
  9. am procedat exact dupa reteta dar nu sau ingrosat cum sint prezentate in poze eprima data poate a doua oara va iesi mai bine

    RăspundețiȘtergere
  10. Merci pentru aceasta prezentare..
    Am făcut si sunt delicioase.. Merciiiiiiiiiiii....

    RăspundețiȘtergere
  11. Merci pentru aceasta rețetă, am făcut exact așa si mi-au ieșit niste icre delicioase si deosebit de gustoase dar păcat ca sunt atât de scumpe, 300 Ron/kg, eu am cumpărat doar 0.50g si a fost suficient.. Merciiiiiiii..

    RăspundețiȘtergere
  12. buna!ce bine arata!azi fac si eu.dar am o nelamurire...mai toata lumea le face cu gris(cel putin in zona mea),deci stie cineva care-i rolul grisului? :)
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, ma bucur ca iti place postarea mea!
      Iti recomand sa urmezi pas cu pas modul de pregatire descris de mine si nu risti nimic. Adauga uleiul incet, fara graba. Cind ramine compozitia pe teluri nu mai adaugi ulei.
      Cit despre giis, nu stiu in ce zona te afli dar stiu ca multa lume procedeaza in felul acesta.
      Explicatia este ca, grisul absoarbe umiditatea icrelor si uleiul in exces impiedicind "taierea" amestecului.
      Pentru acelasi motiv multe gospodine utilizeaza, in locul grisului, piinea inmuiata in apa si stoarsa.
      Nu te sfatuiesc sa procedezi astfel!
      Alterezi gustul natural al icrelor. Vei obtine un amestec pastos, fainos.
      Astept impresii!

      Ștergere
  13. f bune !am facut de doua ori,cu gris si fara.sunt bune oricum.
    fac mai multe din retetele tale.tine o tot asa !felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. o prezentare foarte frumoasa si cred ca si icrele sunt la fel de gustoase

    RăspundețiȘtergere
  15. am facut-oooo!!! Super, sa-ti dea bunul Dumnezeu sanatate!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Am cumparat si eu icre de stiuca, acasa am vazut ca se intind niste firicele fine din masa mucilaginoasa in care se afla, poate sa-mi spuna cineva daca sunt bune de preparat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca le-ati cumparat dintr-un magazin care garanteaza termenul de valabilitate nu trebuie sa va faceti probleme.
      Daca le-ati achizitionat vrac, dintr-un magazin specializat, sau de la un vinzator local, atunci trebuie sa stiti ca, colectarea lor s-a facut manual, iar firicelele respective pot fi pielitele saculetului care nu au fost indepartate in totalitate. Mai trebuie sa stiti ca, prin spargerea bobitelor, continutul gelatinos devine usor lipicios, dind impresia unor firisoare fine. In nici una din situatii nu trebuie sa va faceti probleme. Cind veti proceda la pregatirea lor folosind un mixer cu teluri veti constata ca eventualele pielite ale sacului neindepartate se vor colecta pe telurile aparatului, iar in situatia cealalta, adaugind zeama de lamiie firisoarele gelatinoase se vor transforma in masa alba pe care dorim sa o obtinem prin prepararea lor. Desigur, totul sub rezerva cunoasterii sursei de achizitie, a termenului de valabilitate si a conditiilor de conservare.
      ATENTIE: icrele pastrate in conditii necorespunzatoare devin toxice! (pot produce indigestii si intoxicatii grave)

      Ștergere
  17. Multumesc mult pentru raspuns, asa cum a-ti precizat sunt firicele provenite de la masa gelatinoasa, icrele le-am cumparat din pescaria de la Bucur Obor, nu au nici un miros dubios sunt bune la gust si putin sarate. Nu am cumparat niciodata icre, am folosit numai icre conservate cu sare preparate de mine din peste proaspat crap. M-am gandit ca o fi specific icrelor de stiuca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaugati si putin vin alb, parfumat, in locul unei parti din zeama de lamaie. Or sa iasa belea ! Pofta buna !

      Ștergere
  18. Buna seara ...multe secrete ati dezvaluit aici in pagina .multumim frumos eu am sa o incerc reteta peste 2 zile ca le am de azi !!stiti cumva cum s-ar putea prepara icrele de salmon?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Icrele de somon se consuma natur, adică așa cum sunt, la fel ca și cele de morun sau cega. Aveți nevoie doar de pesmet și unt. Pregătiți tartine astfel : întindeți unt pe felia de pesmet intr-un strat subțire apoi așezați o cantitate mica de icre. Nu sărați. Icrele sunt deja sărate. Dacă vreți o tratație mai "subțire " va recomand alături o feliuta fină de somon fume. Neapărat, un păhărel de vodca alături! ;) Pofta buna!

      Ștergere
    2. http://misflorentina.blogspot.ro/2012/01/tartine-cu-saumon-fume-si-icre-de.html

      Ștergere
  19. BUNA FOARTE FRUMOASA PREZENTAREA SI MA BUCUR CA E CEA TRADITIONALA NU CU GRIIS??? O.S/M/!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Fain,la obiect.Nu stiam ca se poate inlocui zeama de lamiie cu vin.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte bine redata, reteta. As observa, totusi, ca unii considera ca este inoportuna adaugarea cepei, icrele de stiuca fiind considerate o delicatete.

    RăspundețiȘtergere