luni, 2 martie 2015

Oua umplute cu crema de avocado

Inrudit cu camforul, scortisoara si dafinul, ceea ce numim avocado (AguaCate) este fructul unui arbore originar din America Centrala - Persea americana.
Este un tip unic de fruct, pretuit pentru concentratia si diversitatea mare de nutrienti, dar si pentru faptul ca este un igredient ce poate fi adaugat in nenumarate feluri de mincare, datorita aromei delicate si texturii bogate.
Avocado figureaza pe lista alimentelor cu cele mai inalte valori nutritionale, continind o mare varietate de substante nutritive, inclusiv 20 vitamine si minerale. Concluzia, este incredibil de nutritiv, ceea ce il recomanda pentru introducerea in dieta zilnica.
Cu un continut ridicat de grasimi sanatoase, avocado nu include nici o urma de colesterol sau sodiu. 
Avind un aport mai ridicat de potasiu decit bananele, consumul de avocado contribuie la reducerea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si insuficienta renala.
Fructele de avocado sunt, de asemenea, bogate in fibre si au o cantitate mica de carbohidrati, asa incit consumul de avocado poate contribui la pierderea in greutate si reducerea cantitatii de zahar in singe in contextul unei diete sanatoase.
Furnizeaza antioxidanti puternici printre care se numara luteina si zeaxantina, doua elemente esentiale pentru sanatatea ochilor, care se asociaza in mod direct cu un risc redus de cataracta si degenerescenta maculara. 
Este un aliment delicios, usor de introdus in dieta.
Il putem consuma ca atare sau il putem adauga in salate. 
Pulpa sa are o textura cremoasa, putind fi combinata usor cu diverse alte ingrediente. 
Nutrientii din avocado oxideaza destul de repede dupa decojire, dar daca se adauga zeama de lamiie viata lor se prelungeste semnificativ.
Transformat in guacamole, ce poate fi asociat cu succes cu multe feluri de mincare, avocado a devenit cunoscut si apreciat in toata lumea, ceea ce a dus la cultivarea lui pentru un profit urias in afara zonelor originare (Peru).  


Am trecut de multe ori pe linga fructul in forma de para si cu coaja ca pielea de crocodil, ignorindu-l.
Acum citeva zile insa, mi-a atras privirea aspectul lucios si culoarea sa puternica, proaspata, verde ca cetina de brad.
Mi-am facut curaj, amintindu-mi entuziasmul cu care fata mea cea mica imi declara ca s-a indragostit de el, iremediabil.
Nu stiam cum sa aleg fructul bun, de aceea am presupus ca este copt dupa faptul ca coaja ceda usor la apasarea cu virful degetului.
Nu m-am inselat!
Urma partea cea mai grea: prepararea.
Nenumarate retete, diverse moduri de a prepara guacamole, sporindu-mi nehotarirea.
Apoi m-am luminat.
Urma sa fac fotografii pentru ilustrarea retetei si faptul ca trebuia sa combin ceva culori potrivite cu verde m-au dus cu gindul la oua - alb - umplute cu crema de avocado - verde.
Si asta a fost!
Un aperitiv exotic, delicat, cit o inghititura: oua umplute cu crema de avocado cu tahini si danish blue cheese.





Am avut nevoie de:
- un avocado
- trei oua
- o lingurita tahini (pasta de susan)
- o lingurita mustar Dijon
- o jumatate de lamiie
- 50 ml ulei de masline
- sare, piper - dupa gust


Pentru inceput am pus ouale la fiert. Trebuie sa fiarba intre 5 - 7 minute ca sa rezulte tari.


Dupa epuizarea timpului de fierbere se scurg de apa in care au fiert si se tin intr-un vas cu apa rece, cel putin 3 minute (puteti adauga si citeva cuburi de gheata - ouale se vor curata mai bine).
Se curata si se separa galbenusurile de albus printr-o taietura transversala.


Punem galbenusurile intr-un vas adaugind mustarul Dijon, un virf de cutit de sare si zeama de la o jumatate de lamiie. 



Strivim bine cu o furculita galbenusurile apoi incepem sa adaugam uleiul, incet, amestecind cu mixerul la prima treapta de viteza, pina obtinem o maioneza legata.
Se taie fructul de avocado in doua indepartind simburele.


Folosind o lingura scoatem miezul cremos punindu-l intr-un castron.



Adaugam o lingurita de tahini, o lingurita zeama de lamiie si piper dupa gust, apoi mixam maxim un minut



Vom obtine o masa cremoasa, fina, peste care adaugam o lingura generoasa de maioneza si omogenizam.



Se depoziteaza in frigider intr-un borcan bine inchis pentru cel putin doua ore, asa incit sa se combine aromele ingredientelor iar crema sa capete onsistenta.
Se pregatesc jumatatile de ou pe un platou apoi, utilizind un pos, pe care il umplem cu crema de avocado, incarcam cavitatea jumatatilor de ou. 
Decoram cu danish blue cheese pentru completarea gustului desavirsit.
Punctam cu o tusa finala adaugind germeni de praz.
Regal!





Potriviti cu un vin desert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu