duminică, 3 mai 2015

Oua de prepelita in cuib de avocado

Permiteti-mi sa incep prin a va adresa o intrebare: cunoasteti beneficiile consumului de oua de prepelita?
Le-ati incercat vreodata?
Eu marturisesc sincer ca, desi nu imi lipsesc informatiile referitoare la calitatile lor , nu le-am introdus in alimentatie pina acum.
Si acum, am facut-o dintr-un capriciu culinar, imaginindu-mi ca acestea vor fi mult mai potrivite cu cavitatea unui avocado pe care urma sa il gatesc la cuptor.
Nu m-am inselat in aceasta privinta si am cistigat si o experienta noua.




Sint sigura ca este nevoie de mai mult decit un capriciu ca sa le asimilam in mod curent insa, primul pas fiind facut, imi voi da straduinta sa indrept lucrurile.
Si asta pentru ca ouale de prepelita fata de cele de gaina contin de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multa vitamina B2 si de sase ori mai multa vitamina B1.
Mai mult, ouale de prepelita mai contin si calciu, zinc, sulf si potasiu.
Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârsta, au efect benefic in perioada postnatala, dupa interventiile chirurgicale si radioterapii, in cazurile de anemie, spasmofilie, migrene si astenie nervoasa.
Totodata, ouale de prepelita sunt recomandate si persoanelor care nu sufera de vreo afectiune, numai pentru mentinerea starii de sanatate.
Ele pot inlocui perfect oul de gaina. In acest caz se indica administrarea unui ou de prepelita fiert moale, o data pe zi, chiar si pe perioade lungi de timp deoarece:
-          regleaza si imbunatatesc functionarea inimii
-          intaresc aparatul cardiovascular
-          scad nivelul colesterolului
-          regleaza aciditatea gastrica si digestia
-          ajuta in tratarea bolilor renale si de ficat
-          ajuta foarte mult si in cazurile de rinita alergica, alergii si eczeme 
-          sunt benefice in afectiunile oftalmologice si ORL
-          regleaza nivelul zaharului din sânge in cazurile de diabet
-          actioneaza pozitiv asupra creierului si intârzie procesele degenerative de imbatrânire.

Ce nu am stiut insa despre oul de prepelita este ca necesita un timp de gatire mai mare decit timpul necesar gatirii unui ou de gaina.

Este o constatare personala pe care doresc sa o impartasesc cu cei ce citesc aceste rinduri intrucit m-a surprins intr-un mod ciudat, daca ar fi sa tinem cont doar de criteriul dimensional al celor doua. 

Desigur, e mult spus ca este vorba de o reteta pentru Oua de prepelita in cuib de avocado, avind in vedere simplitatea modului de gatire si a ingredientelor utilizate.
Pentru doua portii am avut nevoie de:
- un avocado
- 50 grame de gorgonzola 
- 4 oua de prepelita
- un sfert de lamiie
- sare de Himalaya, piper - dupa gust
- 4 felii de salam crud uscat
- 2 - 3 frunze de ceapa verde


Cum am procedat:
Intii am spalat cu multa apa rece fructul de avocado, intrucit gatirea urmeaza sa se faca in coaja.
Apoi, se taie in doua, separind prin rotire cele doua jumatati.
Lovind usor cu lama cutitului simburele fructului si rasucind, procedam la indepartarea acestuia.


Pentru a impiedica oxidarea pulpei stoarcem zeama de lamiie in cavitatea fiecarei jumatati si ungem toata suprafata.


Taiem gorgonzola in suvite subtiri si o impartim uniform in cele doua jumatati.


Punem fiecare jumatate intr-un vas de ceramica pentru cuptor dupa care spargem cite doua oua de prepelita in fiecare.


Asezonam cu sare de Himalaya - pretioasa pentru continutul sau bogat in fier si mangan, si piper - dupa preferinta, dupa care introducem vasele in cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius, lasind sa se gateasca timp de 25 de minute.
Deoarece preparatul se serveste cald, se maruntesc frunzele de ceapa si feliutele de salam crud uscat, urmind sa decoram portiile imediat ce se scot din cuptor, prin transferul de caldura eliberindu-se aromele ce se vor combina cu preparatul copt, pentru un gust desavirsit.




Sanatos, gustos, satios.
DELICIOS!

5 comentarii:

  1. Azi am făcut și eu sti cumva de ce avea un gust puțin amărui?în rest delicios.mulțumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
  2. Retata asta a fost micul meu dejun astăzi doar ca în loc de gorgonzola am pus Gouda...sa fie de la asta un gust puțin amărui?mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt aproape convinsa ca gustul usor amarui vine de la cascavalul Gouda.
    Insa nu cred ca deranjeaza, cel putin pe mine in nici un caz!

    RăspundețiȘtergere