joi, 6 octombrie 2016

Dulceata de smochine - Γλυκό Κουταλιού Σύκο

Ancorat cu fire nevazute in timpuri biblice, pe cind Adam si Eva isi acopereau goliciunea cu frunzele sale, transformat in copacul pocaintei de care Iuda s-a spinzurat dupa tradarea lui Isus, smochinul a traversat istoria cu incapatinare, infigindu-si radacinile in cele mai aride soluri si culegind fiecare raza de soare in fructele sale carnoase si dulci.
Smochina, hrana pentru omenire inaintea griului, a fost motivul pentru care populatiile migratoare din zonele subtropicale  au dus cu ele si arbustul putin pretentios, raspindindu-l astfel in regiunile bazinului mediteranean unde au poposit.
Grecii antici au aratat o mare slabiciune pentru smochine, considerindu-le fructe binecuvintate de zei si atribuindu-le simbolurile fertilitatii si prosperitatii.
Timp de secole ei au folosit smochinele proaspete dar si pe cele uscate la soare in locul piinii, in principal in Marea Egee, Ionica, Creta si Peloponez.
Pentru calitatile lor nutritive smochinele au constituit alimentul de baza al Olympienilor, sportivii ce participau la Jocurile Olimpice.
Tot aici, fructul incarcat de istorie a primit valoarea monedei de schimb in comertul cu marfuri, fiind acceptate si pentru plata taxelor catre stat.
O ramura de smochin din care stau sa cada fructele coapte reprezinta o marca inregistrata pentru verile grecesti.
Si romanii si-au aratat pretuirea pentru minunatele fructe si pentru a se bucura si pe timpul iernii de gustul lor au descoperit un mod de a le pastra proaspete conservindu-le impreuna cu o parte din tulpina in miere de albine, alternativa la metoda greceasca de fierbere intr-un sirop gros de struguri.
Depasind bariera timpului si legind punte intre popoarele Orientului, fructul cu miezul singeriu ramine acelasi deliciu culinar si azi, cu diferenta diversitatii de consum, de la combinatii cu brinzeturi fine, prosciutto, salate cu legume sau fructe, ori fripturi rafinate cu carne de porc, curcan sau vinat, pina la deserturi delicate de patiserie, marmelade, inghetata ori lichioruri aromate.
Propunerea mea de astazi aduce parfum de Levant intr-o dulceata de smochine dezarmant de simpla.





Ingredientele necesare sint multiplicative:

- 1 kg de smochine proaspete, coapte dar nu in fermentare (coaja trebuie sa aiba aspectul brumat, fara crapaturi sau urme de sirop scurs, consistenta placuta la pipait, nu moale)
- 1/2 kg de zahar 
- 1/2 pahar cu apa
- o lingura zeama de lamiie
- citeva cuisoare intregi
- o fiola esenta de vanilie
- 2 linguri miere de albine (facultativ)

Se spala bine smochinele cu apa rece indepartind orice impuritati apoi se lasa sa se scurga.
Indepartam cu un cutit codita dupa care le taiem in bucati dupa preferinta (daca sint mari, le taiem in patru, daca smochinele sint de marime medie, le taiem doar in doua; pe cele mici le lasam intregi)


Punem smochinele astfel pregatite in vasul pentru dulceata adaugind deasupra zaharul.


Turnam apa 


si punem vasul la foc mic, fara sa amestecam, scuturind doar usor ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.


Se opreste focul dupa aproximativ o ora lasindu-se deoparte timp de 24 de ore.
Se reia fierberea in ziua urmatoare, tot la foc mic, adaugindu-se si zeama de lamiie (va impiedica zaharisirea dulcetei).
Incercam siropul picurind pe o farfurie putin si cind picatura isi va pastra forma dulceata este gata.
Punem cuisoarele si esenta de vanilie


si mai lasam sa fiarba doua - trei minute apoi oprim focul.
La final adaugam si mierea de albine care va contribui la consistenta siropului dind o aroma discreta dulcetei (eu am folosit o miere selectata de rasinoase).


Se pune fierbinte in borcane dupa care se sigileaza cu capacul.
O bucurie simpla pentru gurmanzi, o tratatie fina pentru musafiri, un desert sanatos pentru copii!
Nu ezitati sa incercati reteta!
E garantata!

* Proprietatile medicinale ale smochinelor au fost cunoscute inca din vremea lui Hipocrate stiindu-se ca aceste fructe sunt benefice pentru ficat, calmarea tusei, astmului si faringitei, precum si ca fiind un excelent laxativ si diuretic.
Smochinele sunt foarte bogate in substante nutritive, contin multe fibre, sint bogate in fosfor, magneziu, calciu si fier contribuind la mentinerea densitatii osoase, fara a contine chiar si un miligram de grasimi, sare sau colesterol.
Ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin continutul ridicat de potasiu.





3 comentarii:

  1. Care este cantitatea de smochine la Rețetă de mai sus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum am scris in text, ingredientele sunt multiplicative si se raporteaza la 1 kg de smochine.

      Ștergere